Ciklus javnih tribina o mržnji "Zašto se mrzimo?"
tribina 2: RELIGIJSKE PREDRASUDE KAO POTICAJ MRŽNJI?

Upoznajmo se, pa se nećemo mrziti!

 

Tribina Religijske predrasude kao poticaj mržnji okupila je najvažnije predstavnike vjerskih zajednica u Hrvatskoj koji su otvoreno govorili o paradoksu mržnje potaknute religijskim predrasudama

 

”Zašto se mrzimo? Mrzimo se - ako se tako može reći, iako bih ja rekao radije da se ne volimo - jer povijest drugih čitamo iz vlastite perspektive, površno i pristrano, i nismo spremni izaći u pokušaju da bismo shvatili i njihova stajališta i tako uvidjeli da u povijesti nisu griješili samo drugi“, rekao je msgr. Mate Uzinić - dubrovački biskup, predsjednik Vijeća HBK za Život i obitelj na drugoj tribina ciklusa "Zašto se mrzimo?" održanoj 25. listopada u Hrvatskom novinarskom društvu u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust.

Uz njega su o fenomenu mržnje kroz religijsku prizmu govorili i Porfirije Perić, mitropolita zagrebačko-ljubljanski Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, dr. Aziz efendija Hasanović, muftija, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i Luciano Moše Prelević, rabin Židovske općine Zagreb, glavni rabin u RH, uz moderatora Branimira Pofuka, kolumnista i publicista.

 

Vrlo često svjedoci smo raspirivanja ili rasta mržnje prema pripadnicima drugih vjerskih zajednica, unatoč svim vjerskim učenjima koje potiču na toleranciju i međusobno poštivanje.

 

Rabin Luciano Moše Prelević podsjetio je sve prisutne na značenje najvećeg pravila Tore koje je ujedno i ključ ove problematike - Ljubi bližnjeg svog kao samog sebe, zagrebačko-ljubljanski mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj Porfirije Perić naglasio je kako Hristos osuđuje i odbacuje mržnju, jer mržnja je duhovni poremećaj i devijacija koja narušava psihičko stanje čovjeka iznutra i razara njegov potencijal, a zagrebački muftija osvrnuo se na najčešće uzroke predrasuda.

 

”Živimo sa predrasudama i imamo predrasude o drugima. Ali, važno je da znamo kako ćemo razbijati predrasude i učiniti svijet boljim, svijet u ozračju ljubavi, povjerenja i zajedništva“, rekao je Hasanović.

Fotografije: Kristijan Smok