ZASTO_SE_MRZIMO_T9_NL.jpg

ZAŠTO SE MRZIMO?

Ciklus od 11 javnih tribina o mržnji, rujan 2018. - svibanj 2019.


Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust Vas poziva na nastavak ciklusa od 11 različitih tematskih javnih i dijaloških tribina na kojima ćemo istraživati sve oblike pojavnosti i sve tajne fenomena mržnje.

 

Deveta tribina Ciklusa održava se u Zagrebačkom kazalištu mladih,

Teslina 7, Zagreb

 

23. rujna 2019. (ponedjeljak) u 19,00 sati

pod nazivom

 

MRŽNJA U KNJIŽEVNOSTI

Kroz prethodnih osam tribina analizirali smo i istraživali karakter mržnje u našoj društvenoj, kulturnoj, povijesnoj, umjetničkoj i religijskoj svakodnevici te ukazali na uzroke, manifestacije, posljedice i načine njezinog postojanja i trajanja u suvremenom hrvatskom društvu.


Nastavljamo ciklus "Zašto se mrzimo?" govorom o mržnji u književnosti, polazeći od pitanja postoje li knjige koje šire i potiču mržnju, u kojoj mjeri svjedočimo govoru mržnje u književnim djelima? Što nam u našim sredinama donosi postojanje kulture mržnje posredovane književnošću i književnim djelima? Mogu li se suvremena hrvatska, srpska, bosanskohercegovačka, slovenska književnost pohvaliti naracijom temeljenoj na toleranciji, razumijevanju različitosti, ljubavi, humanosti i međusobnom uvažavanju ili su književne vrste navedenih književnosti poligon za ispoljavanje i zagovaranje netolerancije, mržnje, diskriminacije, nasilja, majorizacije nad manjinama?

 
Koji su najbolji primjeri oba navedena smjera u hrvatskoj književnosti, u literaturi naših susjeda, u literaturi balkanske mržnje, a koji su recentni primjeri u europskoj i svjetskoj književnosti? Je li nas "pobijedila ljubav prema mržnji" (Olja Savičević Ivančević), pa i stradalnici i krvnici tragedija potaknutih mržnjom na koncu i sami postaju žrtve takvog vremena.

Jesu li točne tvrdnje da se poezija i proza ne mogu stvarati s osjećajem mržnje ili je nesporno da je mržnja uvijek bila i ostala inspirativno izvorište za stvaranje književnih i mnogih drugih umjetničkih djela?


O obrascima i manifestacijama najezdi mržnje i straha, destrukcije i diskriminacije i mogućem uzmaku motiva ljubavi u književnosti, o odgovornosti pisaca za svoja djela, o velikoj literaturi i velikim, ali i malim ljudima koji su je stvarali, o književnoj prozi i poeziji kao ideološkim pamfletima, kroz iskustva, saznanja i dosege vodećih pisaca nacionalnih književnosti, govore ugledna imena naše književne scene: Vladimir Arsenijević, srpski književnik, prevoditelj, urednik i publicist iz Beograda (romani "U potpalublju", "Anđela", "Ka granici", "Predator")

Ivana Šojat, hrvatska književnica i prevoditeljica iz Osijeka (romani "Ezan", "Unrerstadt", "Ničiji sin", "Jom Kipur") i Kristian Novak, hrvatski književnik i jezikoslovac iz Zagreba, profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci (romani "Črna mati zemla", "Ciganin, ali najljepši")


Moderator tribine je Seid Serdarević, nakladnik, književni kritičar, glavni urednik "Frakture" i niza časopisa za književnost i kulturu.


Na tribini će biti prikazani ulomci iz izuzetno uspješne predstave ZKM-a "Eichmann u Jeruzalemu", u režiji Jerneja Lorencija, nastale po motivima tekstova njemačke filozofkinje i spisateljice Hannah Arendt, francuskog dokumentarista Clauda Lanzmanna i talijanskog književnika Curzia Malapartea. Ali i glumačke ilustracije proze i poezije Ive Andrića, Tina Ujevića i Dušana Vasiljeva.


Pridružite nam se na putovanju u potrazi za tajnama mržnje.


Najavljujemo i narednu tribinu u listopadu 2019. godine:

28. listopada 2019.: OBITELJSKA POTKA MRŽNJE I OPROSTA

Pokrovitelj:

Medijski pokrovitelji:

Centar za promicanje tolerancije            Tel.: + 385 1 510 12 12    

i očuvanje sjećanja na holokaust            OIB 27946605963

Vojnovićeva 15, HR - 10 000 Zagreb          IBAN: HR4323600001102619257

WEB: www.centartolerancije.hr               E-mail: info@centartolerancije.hr

© 2019 by

Centar za

promicanje tolerancije